Типи зчіпок для міні сільгосптехніки

Загальні відомості про зчіпки

Для обробки відносно невеликих земельних ділянок використовуються агрегати типу: культиватори, мотоблоки, мототрактори, трактори. Щоб забезпечити достатньо якісну обробку землі та врожаю, необхідно виконати безліч операцій за допомогою міні сільгосптехніки, а саме:

  • Орання.
  • Культивація (фрезерування).
  • Боронування (дискування)
  • Посадка (сіяння).
  • Обприскування.
  • Прополювання.
  • Підгортання.
  • Збір врожаю.

За останні роки наше підприємство охопило значну сферу по виготовленню міні сільгосптехніки для даних робіт. В ході розробки різних видів техніки свою нішу в асортименті продукції знайшли зчіпки. Їхнє призначення є досить простим – зчіпки забезпечують з'єднання основного силового агрегату з певним виробом, який виконує свою функцію (наприклад: плуг для орання; плоскоріз для прополювання…). Це зумовлено тим, що кожен силовий агрегат має свій специфічний вузол для кріплення навісного обладнання. Тому для універсалізації виробів під різні агрегати використовуються зчіпки конкретного виду. Зазвичай назва зчіпки несе в собі назву силового агрегату з яким вона з'єднується.

scepka_animation

Фото 1. Кріплення плоскоріза-розпушувача до мотоблока за допомогою зчіпки

Типи зчіпок та їхні особливості

В принципі зчіпки нашого виробництва можна розділити на декілька видів:

  • Одинарні (для кріплення одного виробу)
  • Подвійні (для кріплення двох виробів)
  • Потрійні (аналогічно)
  • Спеціальні

scepka_benassi

Фото 2. Зчіпка для культиватора «Механіка Бенассі» (жорстке з'єднання)

В основі будови одинарних зчіпок лежить основна задня частина та передня частина, які можуть бути з'єднані між собою як жорстко звареними, так і за допомогою болтових з'єднань. Передня частина в більшості випадків складається із втулки, що відповідає певним конкретним розмірам та підходить під конкретний силовий агрегат, та пластини з упорними болтами для фіксації зчіпки після приєднання до агрегату і її подальшої роботи. Далі передня частина або з'єднується із задньою частиною зчіпки за допомогою болтів, або є цільною конструкцією і переходить в задню частину.

perednie_chasti

Фото 3. Передні частини зчіпок: «Зірка – 105; Зірка -61; Зубр; Зірка – 41; Нева» (зверху вниз)

Задня частина включає в себе талреп. Його функція – надання закріпленому через зчіпку виробу потрібного натягу, кута нахилу, заглиблення…

scepka_zirka_41

Фото 4. Зчіпка «Зірка - 41» (передня та задня частини роз'ємні)

Наше підприємство також виготовлює універсальну задню частину зчіпки, котру можна комбінувати з різними передніми частинами зчіпки, залежно від типу силового агрегату. В такому варіанті кріплення передньої та задньої частин болтове. Також з'являється додаткова пластина на задній частині зчіпки, що дозволяє балансувати агрегату відносно приєднаного обладнання в певному діапазоні нахилу (наприклад при оранні, коли агрегат одним колесом йде по борозні).

Для мотоблоків та мототракторів типу «Зірка - 61» ми розробили зчіпку значно потужнішу за розмірами та відповідно міцністю на розрив, оскільки сам агрегат досить потужний.

scepka_zirka_61

Фото 5. Зчіпка «Зірка - 61» (подовжена)

В основу роботи подвійних та потрійних зчіпок закладено здатність кріпити одночасно два та три вироби відповідно. Такі зчіпки з'єднуються з силовим агрегатом в основному за допомогою допоміжної передньої частини зчіпки, що відповідає конкретному агрегату. Подвійні, потрійні зчіпки в основі конструкції мають раму на якій за допомогою хомутів закріплені замки. Замки при послабленні фіксації можна рухати по рамі, за рахунок чого регулюється міжосьова відстань між навісним обладнанням. Таким чином подвійні та потрійні зчіпки дають можливість обробляти скажімо 2 ряди певного виду рослин, на відміну від однорядних зчіпок.

Для закріплення скажімо «Подвійної універсальної» зчіпки, потрібно повноцінну однорядну зчіпку під конкретний агрегат.

http://kruchkov.com.ua/images/Scepka_dvoynaya_motoblochnaya/sczepka-dvojnaya-universalnaya_1.jpg

Фото 6. Зчіпка «Подвійна універсальна»

В потрійних зчіпках існує можливість кріплення третього виробу по середині рами. Також можна скажімо закріпити в ній комбінований варіант виробів.

Ploskorez_troynoy

Фото 7. Зчіпка «Потрійна» з плоскорізами

До спеціальних зчіпок можна віднести такі, що розроблені під специфічні види силових агрегатів (коли не має можливості застосувати стандартну зчіпку, наприклад: зчіпка «Волка»; зчіпка для триточкового кріплення під трактор «Скаут»), або такі, що працюють лише в комплекті з іншими зчіпками (наприклад зчіпка «Комбінована»).

scepka_volka

Фото 8. Зчіпка «Волка»

Конструкція силового агрегату типу «Волка» не дає можливості приєднання будь-якої стандартної зчіпки, тому зчіпка під цей агрегат має такий вигляд.

Триточкова зчіпка під трактор «Скаут» виготовлена також індивідуально, оскільки сам трактор має можливість регулювання свого приєднувального вузла по висоті за рахунок гідравліки, а заводський фаркоп є досить примітивним та значно обмежує можливості трактора, в плані кріплення до нього виробів нашого виробництва. Тому наше інженерне рішення – це зчіпка, що забезпечує три точки кріплення, та дає змогу регулювання в горизонтальному та вертикальному напрямках (аналог ДТЗ 244.4).

trextochechnoi

Фото 9. Зчіпка для триточкового кріплення під трактор «Скаут»

Що до «Комбінованої» зчіпки, то вона має можливість приєднання одного обладнання попереду, а іншого позаду для забезпечення послідовної обробки, скажімо прополювання та підгортання за один прохід. Працює ця зчіпка в парі з «Подвійною» чи з «Потрійною» зчіпками, має свої замки для фіксації на рамі, та застосовується попарно.

scepka_KSR2

Фото 10. Зчіпка «Комбінована»

Як підібрати зчіпку для мотоблока чи мототрактора

При виборі зчіпки під мотоблок основним параметром лишається модель мотоблока, оскільки безліч розмірів зчіпки так би мовити прив'язані до цього. Наприклад при підборі зчіпки для мотоблока «Зірка - 105» втулка має свої розміри, пов'язані з пальцем мотоблока, а скажімо зчіпка «Зірка - 75» взагалі такої втулки не має, проте в ній присутні отвори з конкретним діаметром, для пальця з цього типу мотоблока.

http://kruchkov.com.ua/images/scepki/Zirka_105/scepka_zirka_105_4.jpg

Фото 11. Зчіпка «Зірка - 105»

scepka_zirka_75

Фото 12. Зчіпка «Зірка - 75»

Як бачимо на фото 11 та фото 12 ще одна відмінність полягає в довжині опорних болтів та їхній міжосьовій відстані. Також конструкція зчіпки «Зірка - 105» є роз'ємною, на відміну від конструкції зчіпки «Зірка - 75», що є жорстко звареною – цільною. В даному випадку більш практичною є зчіпка «Зірка - 105», бо є можливість від'єднання задньої частини зчіпки.

На питання, для чого це робити, є дуже проста відповідь. Справа в тому, що при необхідності закріплення «Потрійної» зчіпки передня частина вже є в наявності. А от власнику мотоблока «Зірка - 75» пощастило значно менше, бо закріпити можна максимум «Подвійну універсальну» зчіпку.

Ще одним важливим параметром при виборі зчіпки є потужність наявного силового агрегату. Мається на увазі наступне: закріпивши на мотоблоці скажімо «Зірка - 105» потрійну зчіпку не можливо задіяти відразу три плуги, хоча закріпити їх однозначно можливо.

Тому при виборі зчіпки для мотоблока необхідно звертати увагу в першу чергу на модель силового агрегату (діаметр пальця, висоту прийомної частини фаркопа та її ширину, відстань від отворів до задньої стінки фаркопа) та на можливості мотоблока.

Також при виборі зчіпки потрібно планувати, для яких робіт вона потрібна, бо скажімо комбінована зчіпка забезпечує дві операції за один прохід.

farkop

Фото 13. Фаркоп мотоблока «Форте»

У випадку з мототрактором аналогія лишається тією ж самою. Для прикладу, КІТ набір нашого виробництва для переоснащення мотоблока в мототрактор, має за базу кріплення для навісного обладнання аналогічне мотоблокам «Зірка - 61». На фото 3 показана передня частина до такого типу мототрактора.

Значною відмінністю, при плануванні роботи мототрактором, є те, що він значно стійкіший у порівнянні з мотоблоком, повертатись на полі можна за рахунок підняття заднього підйомного механізму разом з закріпленим обладнанням, та і їхати краще ніж йти. Завдяки цим особливостям у вигляді зчіпки для прополювання можна використовувати «Прополювач широкорядний». А для орання  - «Плуг двохкорпусний»

propolnik_shurokoryadnuj

Фото 14. «Прополювач широкорядний»

plug_dvyhkorpysnuy_dlya_mototraktora

Фото 15. «Плуг двохкорпусний»

Отзывы

Написать отзыв



Внимание: HTML не поддерживается! Используйте обычный текст.

Плохо            Хорошо