Підкорення нових земель або технолгія розробки цілини

Понад 60% всіх земель сільськогосподарського призначення в Україні – це рілля. Проте такі колосальні площі переважно знаходяться в оренді у гігантських агрохолдингів та інших крупних сільськогосподарських підприємств. Малому ж або середньому фермеру часто доводиться задовольнятись власним паєм та прилеглими ділянками, які не готові до ведення сільського господарства. Це так звані цілинні землі. Проте, не слід недооцінювати перспективність їх використання.

По-перше

Такі ділянки не засмічені шкідниками та хворобами традиційних сільськогосподарських культур. Також, у деяких випадках їх родючість набагато вище тих, які давно знаходяться в експлуатації. Це зумовлено накопичення там рослинних решток та їх мінералізацією, без надмірного використання поживних речовин при інтенсивних технологіях землеробства.

По-друге

На таких землях не застосовувалися ядохімікати, і якщо фермер планує почати органічне виробництво, пройти сертифікацію таких земель набагато простіше, ніж запускати багаторічний процес природного очищення ґрунтів від накопичених шкідливих речовин.

Тож, як фермеру отримати у своє розпорядження цілинні землі? Адже процес цей чи не найбільш трудомісткий із усіх технологій сільськогосподарського виробництва. Наше підприємство розробило алгоритм та всю необхідну для цього техніку. Зупинимося на цьому детальніше.

Крок перший

Якщо вибрана ділянка засмічена не лише луговими травами, але й чагарниками, то Вам не обійтися без техніки по переробці деревини. На ПП «Крючков», розроблена лінійка гілкоподрібнювачів для переробки гілок діаметром до 50 мм. Перша модифікація призначена для подрібнення сирих гілок відразу після зрізання, що є найбільш раціональним при освоєнні таких ділянок. Для цього, на приводних валах, що обертаються в зустрічних напрямках ножі встановлюються встик. Вони мають двосторонню заточку та виготовлені із сталі 45, без попередньої термообробки. Такий варіант більш дешевий та прийнятний для виконання поставленої задачі. Однак, якщо Ви бажаєте переробляти також суху деревину, то можна придбати гілкоподрібнювач, де ножі встановлюються в напуск, з односторонньою заточкою, із сталі 45 з попередньою термообробкою. Така конструкція забезпечує подрібнення як сирих, так і сухих гілок. Вона має вищу вартість, проте є більш універсальною.

Крок другий

Коли з гілками покінчено, треба видалити з поверхі ґрунту прикореневі стовбурці чагарників та товстостебельних трав (молочаю, полину, чортополоху тощо). Тут в пригоді стане мульчер. Це ротаційний привідний агрегат, що працює із мототракторором або мотоблоком із потужністю від 10 к.с. На валу, що приводитися в дію за допомогою пасової передачі встановлюються вільнопадаючі ножі із легованої конструкційної сталі. При обертанні із швидкістю 1500 об/хв, відцентрові сили приводять ножі у положення перпендикулярне вісі обертання, а у нижньому їх положенні додатково діє сила тяжіння, що призводить до удару по рослинним решткам і, тим самим, підвищує ефективність роботи агрегату при тих самих енергозатратах. Мульчер забезпечує подрібнення рослинних решток на фракції розміром біля 20 мм, які залишаються на полі та мінералізуються. Фермер може обирати зручне для себе кріплення до приводного механізму – переднє або заднє.

Крок третій

Далі необхідно видалити дернину з ґрунту. Тут Вам знадобиться два агрегати – фреза, що виносить дернину на поверхню та зубові граблі, які потім її видаляють. Наше підприємство пропонує фрезу типу «Гусячі лапки», яка на кінці ножів оснащена стріловидними робочими органами, що утворюють двогранний клин – оптимальну геометричну форму для взаємодії з ґрунтом. Зубові граблі – проста та надійна конструкція. При цьому форма та крок розміщення зубів забезпечують якісне вигрібання дернини без додаткового опору переміщенню тягового засобу.

Крок четвертий

Якщо ділянка була засмічена такими злісними бур’янами як пирій, механічних засобів боротьби з ними може виявитися недостатньо. Тоді на допомогу прийде один із наших штангових оприскувачів. Його треба заправити розчином гербіцидів, специфіку дії яких обирають залежно від характеру засміченості ділянки. Максимальна ширина захвату 3,5 м, обприскувач може агрегатуватися з мотоблоком та мати бак на 85, 150 та 250 л.

Крок п’ятий

Коли ділянка очищена від чагарників, приґрунтових стовбурців, крупних бур’янів та дернини, слід попіклуватися про остаточне очищення ділянки від небажаної рослинності та підвищення її родючості. Тут найкращим помічником стануть багаторічні бобові трави, наприклад люцерна або еспарцет. Вони не лише пригнічують ріст будь-якої іншої рослинності, але й забезпечують фіксацію азоту в ґрунті та його розущільнення потужною кореневою системою на значну глибину. Для їх висіву нами спеціально розроблена дрібнозернова сіялка, із фіксованою шириною міжрядь – 140 мм та висівним апаратом розрахованим на насіння округлої форми діаметром до 2,5 мм. Врожай трав можна використовувати у тваринництві (до 4 укосів на рік), а у період цвітіння – це ще й продуктивний медонос.

Крок шостий

Коли Ваша цілинна ділянка вже пройшла всі попередні технологічні операції і багаторічні трави втратили свою продуктивність, ґрунт треба перегорати та виборонувати. Необхідні ґрунтообробні засоби теж наявні серед продукції ПП «Крючков» – наприклад, плуг двокорпусний для мототрактора, що забезпечує глибину оранки 210 мм і борона зубчаста.

Тепер Ваша цілинна ділянка повністю готова для повноцінного використання у рослинництві. Подальший обробіток ґрунту слід проводити із врахуванням біологічних особливостей культури, що планується вирощувати. Відповідні рекомендації Ви можете знайти в наших попередніх статтях.

Висновок

Завдяки запропонованій нами технології та розробленій техніці, малий та середній фермер може не лише збільшити площу своїх угідь за рахунок цілинних земель, алей отримати ділянку вільну від шкідників та хвороб традиційних сільськогосподарських культур, яка буде відповідати вимогам органічного землеробства.

Отзывы

Написать отзыв



Внимание: HTML не поддерживается! Используйте обычный текст.

Плохо            Хорошо