Заготівля кормів – основа тваринництва

М'ясо-молочна продукція займає важливе місце в системі продовольчого забезпечення країни. Проте, великі технологічні тваринницькі комплекси для України стали радше винятком, ніж правилом. А забезпечення ринку молоком та м’ясом у значній мірі лягло на плечі приватних домогосподарств та дрібних фермерів. Головною складністю у тваринництві є забезпечення худоби якісними та поживними кормами. Для всіх жуйних тварин, до яких відноситься велика рогата худоба, кози та вівці – це, перш за все, трава, сіно та силос.

Висока вартість готових кормів змушує селян, самим піклуватися про заготівлю сіна та силосу. Для цього зазвичай обираються ділянки, які вважаються малопридатними для традиційного рослинництва, наприклад на схилах або такі, що піддаються ерозійним явищам. Дійсно, вирощування на них багаторічних трав набагато раціональніше, ніж скажімо овочів. Однак, не слід недооцінювати значення кормових трав в сівозміні. Так вирощування люцерни на 1 га забезпечує фіксацію 200…250 кг азоту, а коренева система залишає у ґрунті кількість азоту, фосфору і калію – еквівалентну до внесення 45…60 т/га гною. При цьому, вона пригнічує патогенні мікроорганізми у ґрунті та сприяє розвиту корисної мікрофлори. Завдяки глибині проникненню коріння, що складає 2…3 м, відбувається розущільнення ґрунту, якого важко досягти шляхом механічної обробки. Інші бобові кормові трави, такі як еспарцет, конюшина, буркун теж мають гарні характеристики, як попередники та є продуктивними медоносами.

Для продуктивного вирощування кормових трав, необхідно виконати основний та передпосівний обробіток ґрунту. Для основного найкраще підійдуть плуги із глибиною обробітку 200 мм, наприклад плуг мототракторний ПЛ4, виробництва ПП «Крючков».  Також, обов’язково треба виконати боронування, що забезпечує вичісування бур’янів, вирівнювання поверхні поля, аерацію ґрунту та його подрібнення. Оптимальним буде використання зубчатої борони. Такий обробіток задовольняє біологічним особливостям розвитку бобових кормових трав, а саме – потреба у волозі у верхньому шарі, що забезпечується дрібно-грудкуватою структурою ґрунту та рівним профілем поверхні поля.

Підготовка насіння кормових трав включає повітряно-теплове обігрівання та ретельну очистку від насіння бур’янів. Для насіння конюшини, буркуну, люцерни, лядвенцю, козлятнику східного – доцільно провести скарифікацію. Цей процес включає механічне або хімічне пошкодження твердої оболонки насіння до утворення на ній тріщин. Це забезпечує високу схожість насіння, шляхом підвищення енергії росту та водопроникності. Якщо скарифікацію бобових трав не проводити, можна втратити до 50% вартісного посівного матеріалу, сходи будуть не дружні, а посіви нерівномірні за фазою розвитку, що знижує ефективність вирощування кормових трав.

Сівбу багаторічних трав слід проводити у квітні – на почату травня та у червні – липні. Оптимальним є звичайний рядковий спосіб сівби із міжряддям 75…150 мм. Цим вимогам повністю задовольняє використання 5-ти рядної дрібнозернової сіялки С-І6 для мотоблоку, з фіксованою шириною міжрядь 140 мм та регулюємою глибиною висіву. ЇЇ висівні апарати розраховані на кулеподібне насіння діаметром до 2,5 мм.  При цьому, шляхом зміни передаточного відношення ланцюгової передачі приводу дозуючого пристрою, можна регулювати відстань між насінням у рядку, а значить і норму висіву відповідно до агротехніки вирощування тієї чи іншої культури. Встановлення перед кожним сошником регулюємого по глибині обробітку плоскорізу забезпечує рихлення верхнього шару ґрунту та ущільнення насіннєвого ложа, для оптимальних умов проростання та розвитку рослин. Крім того, така конструкція забезпечує суміщення операцій передпосівного обробітку ґрунту та сівби за один прохід. В іншому випадку, було б необхідно виконувати плоскорізний передпосівний обробіток на глибину 15…20 мм більшу за глибину сівби, для утворення насіннєвого ложа, рихлення ґрунту та знищення бур’янів.

Для отримання високих врожаїв посіви треба підживлювати азотно-фосфорним та калійним добривами, шляхом поверхневого внесення у невеликих дозах. Також, необхідно проводити зрошування, шляхом дощування.

Максимальну продуктивність багаторічні трави розвивають на 2-3 рік вирощування, але навіть у перший рік вони можуть давати від двох до чотирьох укосів. Для заготівлі сіна та або силосу знадобляться граблі. ПП «Крючков» випускає два типи граблів – зубові та ротаційні. Так, зубові граблі можуть агрегатуватися з мотоблоком та мототрактором та забезпечують просте та надійне прибирання сухої або свіжої трави. А ротаційні граблі-ворошилки «Сонечко», забезпечують не лише прибирання, але й формування валка та його перевертання, для якісного просушування. Передбачена комплектація на два ротора – для мотоблоку і на три ротора – для мототрактора.

Висновок

Вирощування кормових трав – це не лише основа тваринництва, але й важлива складова системи землеробства в цілому. Для механізації цього процесу у малих та приватних господарствах, на ПП «Крючков» розроблена вся необхідна техніка, яка забезпечує ефективне виконання технологічних операцій з обробітку ґрунту та сівби. А заготовку кормів, значно полегшить використання граблів, конструкцію яких фермер може обрати залежно від цілей та наявного енергетичного засобу.

Отзывы

Написать отзыв



Внимание: HTML не поддерживается! Используйте обычный текст.

Плохо            Хорошо