Овочі тривалого збергігання – особливості техніки та технології

Ринок овочів можна умовно поділити на ранню продукцію, сезонну та ту, що буде реалізовуватися до нового врожаю, тобто тривалого зберігання. Найбільша ринкова ціна традиційно властива раннім овочам. Це пов’язано із високим попитом, недостатньою пропозицією і складністю технології виробництва. Сезонні овочі найбільш доступні за ціною, так як пропозиція перевищує попит, а технологія виробництва максимально спрощена. Овочі ж тривалого зберігання мають стабільний попит практично круглий рік, а ближче до нового врожаю спостерігається ріст ціни.

Тому, в овочівництві найбільш надійним напрямком виробництва є саме вирощування овочів тривалого зберігання. До них відносяться пізня капуста, морква, буряк, картопля, цибуля, часник, селера, редька тощо.

Найбільш вживаним в Україні овочем залишається картопля. Щоб забезпечити стабільний прибуток від реалізації картоплі наприкінці зими та весною, необхідно зберегти її в товарному стані, з мінімальними втратами. На лежкість картоплі впливають умови її зберігання, сорт, система живлення під час вирощування, ступінь ураження хворобами, а найбільше – наявність та характер пошкоджень під час збирання. Адже мікроорганізми уражують лише ті бульби в яких пошкоджені покривні тканини, а гниттю найбільш піддаються побиті картоплини.

На нашому сайті Ви можете знайти статті присвячені вибору сорту картоплі, впливу добрив на її урожайність та агротехніці вирощування. Тому, більш детально зупинимося на техніці для збору урожаю, яка забезпечує мінімальне пошкодження бульб.

Для товарного виробництва картоплі в малому або середньому господарстві доцільно залучати площу від 0,5 до 5 га, для обробітку якої знадобляться засоби механізації. Найбільшу техніко-економічну доцільність застосування довели енергетичні засоби малої потужності – мотоблоки, мототрактори та мінітрактори. Вони агрегатуються з різноманітним обладнанням, зокрема картоплекопачами різного типу дії – підкопуючі, вібраційно-механічні та транспортерні.

Підкопуючі копачі – простий, надійний та дешевий варіант для малих площ, наприклад у присадибних господарствах. Для обробітку ж більш значних ділянок, знадобляться вібраційно-механічні та транспортерні агрегати.

На ПП «Крючков» розроблений двоексцентриковий картоплекопач КК8, що агрегатується із мотоблоками потужністю від 8 к.с. Він відрізняється універсальністю, адже може застосовуватися на різних типах ґрунтів для збору врожаю картоплі висадженої ручним або механізованим способом. Особливістю конструкції такої машини є те, що за роботу грохота (решета) і активного ножа відповідають два різні ексцентрики, які рухаються одночасно в зворотно-поступальному напрямку. Це забезпечує плавність ходу копача, що знижує пошкодження під час підкопування та дбайливе очищення бульб від грудок землі. Така машина є надійним помічником при вирощуванні товарної картоплі на площах біля 2х га, відрізняється невисокою вартістю та відмінною якістю роботи.

Для обробітку площ понад 2 га, у пригоді стануть транспортерні копачі. Наше підприємство виготовляє дві модифікації таких машин КК10 – агрегатується з мотоблоками та мототракторами потужністю від 10 к.с. та КК 11 – для роботи з мототракторами із одноточковим причіпним вузлом та гідравлічною системою підйому. Так, картоплекопач КК 10 характеризується подовженою транспортерною стрічкою, на яку подаються бульби після підкопування, що забезпечує їх додаткове очищення. Це особливо важливо при вирощуванні товарної картоплі, на важких суглинистих ґрунтах. Головною перевагою транспортерних картоплекопачів є максимально дбайливе підкопування та очищення бульб на транспортерній стрічці, робота якої не пов’язана із вібрацією та ударною дією. Такі машини мають високу продуктивність та універсальність у використанні, що робить їх незамінним технічним засобом при вирощувані картоплі для тривалого зберігання та реалізації до нового урожаю.

Також, улюбленими овочами українців є буряк та морква. Технологія вирощування їх для тривалого зберігання відрізняється строками сівби – це овочі, так званої, другої черги, які висіваються до кінця травня. Особливістю техніки і технології є передпосівна підготовка ґрунту, яка проводиться в середині травня. До цього періоду на ділянці можливо було вже отримати урожай ранньої зелені або редису, в тому числі під покривним матеріалом (плівкою / агроволокном). Після збору урожаю таких культур бажано провести фрезерування з наступним боронування. Для цього підійдуть фреза типу «Гусячі лапки» та зубчаста борона. Якщо ділянка була не зайнята вирощуванням сільськогосподарських культуру, то там вже розвинулись бур’яни та знизилась вологість. Тому, перед посівом цих коренеплодів необхідно видалити бур’яни та розпушити ґрунт. Найкраще для цього підійдуть пропольник широкорядний та плоскорізні робочі органи П700, П320 чи плоскоріз-розрихлювача, за умови їх відповідного встановлення на рамі. В іншому технологія вирощування коренеплодів другої черги мало в чму відрізняється від традиційної –  знадобиться обробляти міжряддя та проводити обприскування пестицидами від хвороб і шкідників та виконувати позакореневе підживлення за допомогою штангового обприскувача.

Ще одним овочем тривалого зберігання є капуста. Тут головне вибрати високопродуктивний стійкий до хвороб і шкідників сорт пізньостиглої капусти. Особливістю вирощування таких сортів є їх підвищене споживання поживних речовин. Тому фермеру доведеться попіклуватися про внесення органічних та мінеральних добрив у ґрунт восени та їх заробку за допомогою плуга або фрези. А протягом періоду вегетації проводити підживлення – кореневе та позакореневе. Для позакореневого підживлення Ви можете скористатися одним із наших обприскувачів. Він же стане у пригоді і для боротьби із шкідниками та хворобами, якими часто уражується капуста.

Для вирощування цибулі або часнику нами розроблена вся необхідна техніка – часникосаджалки, культиватор для обробітку міжрядь КУ11, обприскувачі та часникокопалки. На лежкість цих овочів впливає сорт, період висаджування (озимий чи яровий), режим живлення та зволоження. Так найкраще зберігається яровий часник та цибуля, які у початковий період вегетації були максимально забезпечені вологою, а ближче до другої її половини – зволоження значно зменшувалось.

Висновок

Вирощування овочів тривалого зберігання – найбільш надійний напрямок господарювання в овочівництві, адже забезпечує виробника стабільним прибутком круглий рік. В цій статті ми розглянули особливості техніки і технологій вирощування найбільш поширених та улюблених українцями овочів та описали техніку використання якої забезпечить найкращу лежкість такої продукції.

Отзывы

Написать отзыв



Внимание: HTML не поддерживается! Используйте обычный текст.

Плохо            Хорошо