Плуги для міні сільгосптехніки

Загальні відомості про плуги

При експлуатації земельної ділянки для первинної обробки грунту застосовують процес орання. Цей спосіб обробки землі є досить трудомістким та енергозатратним. Звичайно можна розглянути варіант фрезерування грунту за допомогою фрези, розташованої на культиваторі чи мотоблоці, проте це не варіант у випадку обробки цілини. Також фреза не дає того ефекту, що плуг, бо при застосуванні фрези відбувається процес подрібнення шару грунту. У випадку орання плуг забезпечує перевертання верхнього шару грунту, що є виснаженим, разом з цим бур'ян, який проростає на поверхню також потрапляє під землю. Ще однією перевагою орання є глибина обробки грунту, яка в 1,5 - 2 рази більша за глибину при використанні фрези.

plug-motoblok

Фото 1. Мотоблок «Форте» з плугом

В принципі, якщо ви займаєтесь, скажімо так, любительською обробкою землі, то можливо обійдетеся якимось культиватором та фрезою для первинної обробки грунту. Але якщо ця діяльність професійна, постійна та з більш менш значними обсягами земельної ділянки – вам однозначно необхідний плуг.

Види плугів для міні сільгосптехніки

Наше підприємство займається розробкою навісного обладнання для мінісільгосптехніки більше десяти років. За цей час нашими інженерами було розроблено, випробувано та запущено в масове виробництво багато різної техніки для обробки грунту, в тому числі і плугів для процесу орання. Розглянемо такі варіанти:

  1. Плуги для культиватора.
  2. Плуги до мотоблока.
  3. Плуги до мототрактора.
  4. Плуг до мінітрактора.

Процес орання культиватором є відносним, оскільки сам тяговий агрегат має незначну потужність, тому не зовсім пристосований для цього. Проте навіть при таких умовах ми розробили плуг до культиватора. Звичайно такий плуг не переверне багато грунту, проте з мінімальною задачею впорається. У лінійці асортименту існує плуг для культиватора з роз'ємним лемешем та нероз'ємним.

plug-kultivator

Фото 2. Плуг до культиватора з нероз'ємним лемешем

Регулювання глибини занурення плуга відбувається за рахунок отворів на стійці. Кріплення до культиватора здійснюється за допомогою зчіпки під конкретний тип культиватора.

plug-kultivator1

Фото 3. Плуг до культиватора з роз'ємним лемешем

Цей плуг дещо більший від попереднього та має можливість демонтажу ріжучої частини – лемеша, скажімо для заточки. В обох випадках регулювання по глибині занурення в грунт та закріплення на культиваторі аналогічні. Самі лемеші виготовлені з якісної міцної сталі та проходять термообробку перед встановленням на плуг.

У випадку мотоблока є варіанти вибору плуга аналогічного до культиваторних плугів, або ж плуга зовсім іншого рівня з можливістю регулювання різних вузлів. Все залежить від потужності вашого силового агрегату. В основному мотоблоки, що мають повітряне охолодження двигуна здатні виконувати процес орання за допомогою плуга для мотоблока з роз'ємним лемешем.

plug-rozemnum

Фото 4. Плуг до мотоблока з роз'ємним лемешем

В принципі конструкція даного плуга аналогічна попередньому, хіба що він дещо більший за габаритними розмірами, тому механізми регулювання та кріплення такі ж самі.

Мотоблоки які мають в своєму активі водяне охолодження є дещо потужнішими за попередніх, а тому їх можна агрегатувати плугами, що розроблені під мототрактори. При можливості бажано і сам мотоблок переобладнати в мототрактор, бо є багато переваг:

  1. 4 опори у вигляді коліс замість двох.
  2. Задній підйомний механізм.
  3. Сидяче положення оператора.
  4. Значно більша вага порівняно з мотоблоком.

Та загалом маючи мотоблок потужністю скажімо 9 к.с. і більше можна сміло оснастити його плугом розробленим під мототрактор.

plug-mototaktor

Фото 5. Плуг до мототрактора

Такий тип плуга значно відрізняється від попередніх варіантів. Він складається з рала, колеса, рами та передньої частини, що виконана для кріплення під мототрактори нашого виробництва (комплект для переобладнання мотоблока в мототрактор має кріплення типу «Зірка - 61»). Якщо розглянути рало, то воно досить потужне; леміш роз'ємний та виконаний з високоякісної сталі. Відвал та польова дошка також кріпляться за допомогою болтового з'єднання до рала. Колесо має довжину стійки в 400мм та виконує функцію рухомої опори плуга з регулюванням по заглибленню рала за допомогою стійки. В процесі орання рало йде по борозні, а колесо по цілині. Рало має регулювальний гвинт, за допомогою якого регулюється його кут атаки грунту відносно рами. Сама рама здатна регулюватись вліво чи вправо відносно точки кріплення, а також має певний невеликий діапазон регулювання кута нахилу вліво чи вправо всієї конструкції відносно повздовжньої осі плуга. Ці налаштування дають змогу відрегулювати роботу плуга до найменших дрібниць та забезпечити якісний та необхідний процес орання земельної ділянки.

Ще одним представником даного типу є плуг для мототрактора з гідравлікою. В основному це аналог попереднього плуга, проте існують певні відмінності. В першу чергу це передня частина, що має діапазон регулювання плуга відносно мототрактора як вверх так і вниз (розробка під гідравліку). Рама плуга має ті ж самі можливості регулювання, що й попередня версія плуга. В даному плузі також присутнє колесо, проте воно розташовується під іншим кутом. Рало також розбірне, але має дещо інше кріплення до рами плуга відносно попереднього варіанту.

plug-gidravlika

Фото 6. Плуг до мототрактора з гідравлікою

Ще однією відмінністю є довжина рами. В попереднього плуга вона довша на 30%. Тобто можливість регулювання самого рала відносно силового агрегату дещо ширша.

В принципі обидва плуга можна використовувати в комплекті з мототрактором, що має гідравлічне регулювання кріпильного вузла. Просто в першому варіанті потрібно відрегулювати рало відносно мототрактора, а в другому передню частину плуга зі всім плугом відносно того ж таки мототрактора.

Ще одним варіантом для забезпечення процесу орання є плуг двохкорпусний для мототрактора. Він представляє собою спеціальну трикутну раму на гіпотенузі якої розташовані замки. За рахунок послаблення їхньої фіксації можна регулювати ширину між плугами, що кріпляться в цих замках, відносно мототрактора. Передня частина рами, що з'єднує її з мототрактором має можливість регулювання відносно повздовжньої осі всього плуга за допомогою поперечного тальрепа. Регулювання кута атаки грунту (кута нахилу всього плуга відносно поперечної осі) відбувається за рахунок повздовжнього тальрепу та петлі, розташованої попереду рами плуга. Колесо аналогічне для даного типу плугів. Саме рало є аналогом моноблочного плуга з підсиленою стійкою.

plug-dvyxkorpusnuy

Фото 7. Плуг двохкорпусний до мототрактора

Для власників мінітракторів типу «Скаут», «ДТЗ 244.4» (потужністю 25 к.с.) наше підприємство спеціально розробило плуг двохкорпусний під мінітрактор для трьохточкового кріплення. Цей плуг має досить потужну раму трикутної форми з підсиленням у вигляді розкосу. Колесо значно ширше та міцніше ніж у попередніх варіантах. На колесі встановлений очисник від налипання грунту. Регулювання висоти колеса відбувається за рахунок гвинта. Рало на рамі закріплюється за рахунок болтових з'єднань. Регулювання ширини між ралами відбувається за допомогою відповідного їхнього закріплення на рамі.

Цей плуг, як і попередній дає змогу орати відразу двома корпусами (ралами) за один прохід плуга. Відповідно це забезпечує подвійну економію часу, та певну економію пального, проте потребує відносно великої витрати єнергії та потужності, яку далеко не кожен може забезпечити своїм силовим агрегатом. Тому при виборі плуга важливо розрахувати можливості вашої тягової техніки та умови в яких вона буде працювати: хімічний склад грунту, його тип, вологість і т. д.

plug-minitraktor

Фото 8. Плуг двохкорпусний для мінітрактора

В інтернет-магазині "Навесное оборудование" з повним каталогом плугів Ви можете ознайомитись тут.

Отзывы

Написать отзыв



Внимание: HTML не поддерживается! Используйте обычный текст.

Плохо            Хорошо