Особливості вирощування ярого часнику

Вирощування часнику перспективний напрямок діяльності для малого та середнього бізнесу. Це зумовлюється його харчовою та оздоровчою цінністю, високою ринковою вартістю, стійкістю до хвороб та адаптованістю до погодних умов, а також гарною лежкістю. Товарне виробництво включає вирощування озимого та ярого часнику. Окремо, стоїть питання вирощування садивного матеріалу з повітряних бульбочек. При цьому, фермер, що бажає зробити виробництво часнику пріоритетним, має забезпечити вирощування усіх трьох цих різновидів.

У даній статті розглянемо особливості вирощування ярого часнику.

Головною перевагою ярого часнику у порівнянні із озимим є високі показники лежкості, тобто його можна зберігати до нового урожаю та реалізувати по найвищій ціні. Крім того, ярий часник:

  • менше піддається впливу негативних погодних умов;
  • більш стійкий до хвороб і шкідників;
  • не вимагає видалення стрілки, так як ярі сорти не стрілкуються.

Недоліками ярого часнику є:

  • менші за розмірами зубці, які розміщуються у кілька рядків, що знижує споживчі характеристики та підвищує складність переробки;
  • нижча врожайність.

Для вирощування ярого часнику найбільше підійдуть чорноземи, суглинки та легкі солонцюваті ґрунти. Найкращі попередники рановизріваючі овочі та бобові. Не слід саджати часник після картоплі, а також цибулі, через підвищення ризику грибкових захворювань.

Підготовку ґрунту під ярий часник доцільно виконувати восени. Покращить урожай осіннє внесення суцільним способом перегною та деревної золи, з їх наступною заробкою. Для цього найкраще підійдуть плуги виробництва ПП «Крючков», модифікацію якого фермер вибирає відповідно до площі ділянки і наявного енергетичного засобу. Достатньою глибиною обробітку буде 150…200 мм. Рано навесні необхідно буде виконати боронування – на легких та середніх ґрунтах з цим завданням впорається зубчаста борона, а на важких ефективною буде ротаційна борона з модельного ряду нашої продукції.

Як посадковий матеріал для ярого часнику використовуються тільки зубки, так як ярі сорти не утворюють бульбочек, а отже і однозубок. Висаджувати часник необхідно якомога раніше, відразу коли середньодобова температура досягне 5оС. Затримка з посадкою призводить до втрати вологи, що негативно вплине на врожайність. Висаджують часник рядковим або стрічковим способом.

Механізувати цей процес дозволить використання часникосаджалок з лінійки продукції ПП «Крючков». Вони забезпечують висадку відкаліброваних зубців розміром 15…25 мм на глибину 60…80 мм із кроком висадки 110, 125 і 140 мм. Для невеликих площ можна використовувати однорядну саджалку ЧС1, що агрегатується з мотоблоком потужністю від 6 к.с., а також дворядні та трьохрядні ЧС2 і ЧС3, які також можуть агрегатуватися із мототрактором. Для більших площ та потужніших енергетичних засобів підійдуть ЧС4, ЧС5 і ЧС8, які для забезпечення стабільної роботи на нерівному ґрунті оснащені двохвальною системою дозування із роздільним приводом. Використання описаних часникосаджалок забезпечить дотримання агротехнічних вимог вирощування ярого часнику та дозволить мінімалізувати затрати ручного труда, що підвищує рентабельність виробництва цієї культури.

Відразу після виходу пагонів необхідно провести міжрядний обробіток, що знищить бур’яни та зрихлить ґрунт. Для цього наше підприємство розробило унікальний культиватор КУ11, призначений саме для догляду за насадженням часнику. Він обробляє міжряддя шириною 300…400 мм за допомогою 10 кутових або 5 т-подібних плоскорізів. Культиватор агрегатується із мінітракторами та тракторами і виконує обробіток 5-ти міжрядь. Кратність обробітку визначається фермером залежно від інтенсивності росту бур’янів та утворення ґрунтової кірки.

Крім того, культиватор КУ11 додатково оснащений кронштейном для встановлення бака з дозатором добрив. Ярий часник підживлюють після початку активного росту, три рази – спершу сечовиною, через 2…3 тижні нітрофоскою або нітроамофоскою, а на етапі формування цибулин – вносять суперфосфати. Це дозволить підвищити урожай при мінімальних затратах праці.

Для прискорення засвоєння поживних речовин, доцільно виконувати позакореневе підживлення шляхом зрошування надземної частини рослин. Для цього використовують розчин добрив із меншою концентрацією у порівнянні із кореневим підживленням. Обприскування найкраще проводити в ранкові та вечірні години за допомогою штангового обприскувачем із максимальною шириною захвату 3,5 м, виробництва ПП «Крючков». Позакореневе підживлення проводиться два рази в період активного росту і розвитку рослин. Воно не може бути альтернативою традиційному внесенню добрив і входить до загальної схеми удобрення насаджень.

Слід зауважити, що для формування високого врожаю часнику, його треба поливати. При посушливому літі – це треба робити раз на тиждень. За кілька тижнів до збору урожаю полив необхідно припинити.

Коли нижнє листя ярого часнику висихає, а верхнє починає жовтіти – треба починати збір урожаю, зазвичай цей період припадає на серпень – вересень. Прибирання часнику передбачає його підкопування із наступним витягуванням з розрихленого ґрунту. Підкопування – найбільш енергозатратний процес в технології вирощування часнику. Тому, нами розроблені надійні засоби механізації – часникокопопалки ЧК1 та ЧК2. З мотоблоком та мототрактором може агрегатуватися ЧК1, вона оснащена активними центральним та двома боковими ножами, які виконують зворотно-поступальний рух завдяки приводу та двохексцентриковому механізму. Для більших площ та потужніших енергетичних засобів доцільно застосовувати ЧК2, що призначена для збирання часнику посадженого стрічковим способом. Вона оснащена активним ножем з повздовжніми прутками та кузовом для розміщення тари під зібраний врожай. Використання часникокопалок дозволить механізувати процес збирання з мінімальним втратами урожаю.

Висновок. Ярий часник – обов’язкова складова бізнесу основаного на виробництві цієї культури. Його вирощування із дотриманням технології забезпечує отримання стабільного врожаю, який можна реалізовувати до початку нового сезону. Рентабельність цього процесу забезпечується максимальним ступенем механізації, який досягається шляхом використання засобів із модельного ряду спеціально розробленої в ПП «Крючков» техніки для вирощування часнику.

Отзывы

Написать отзыв



Внимание: HTML не поддерживается! Используйте обычный текст.

Плохо            Хорошо