Особливості весняного догляду за озимим часником

Часник – користується попитом на внутрішньому ринку України та має експортний потенціал. Він використовується у свіжому вигляді та після переробки. А його вирощування є перспективним бізнесом. Проте, наразі він є дефіцитним продуктом і значна його частина імпортується, зокрема з Китаю. Імпортний часник має нижчий вміст ефірних масел, а при його вирощуванні і зберіганні використовується велика кількість хімічних засобів, що знижує його якість у порівнянні з вітчизняним. Ринкова вартість часнику, залежно від сезону коливається від 50 до 120 грн./кг, що зумовлює його додаткову привабливість для товарного виробництва.

Однак, переважна кількість вітчизняного часнику виробляється в присадибних господарствах, виключно для забезпечення власних потреб. Від товарного виробництва цього овочу фермерів утримує відсутність засобів механізації та висока трудомісткості технології вирощування.

Оптимальним для вирощування товарного часнику є залучення площ від 1 до 5 га, які раціонально обробляти за допомогою мотоблоку, мототрактора або мінітрактора у агрегатуванні із відповідним обладнанням. У ПП «Крючков» розроблена лінійка навісного обладнання, що забезпечує механізацію усього циклу виробництва часнику, за допомогою якого можна вирощувати озимий та ярий часник.

До переваг вирощування озимого часнику відносяться:

  • вища врожайність;
  • формування крупних, близьких за масою зубчиків, що розташовані в один ряд навколо стебла;
  • ранній збір урожаю.

Недоліками вирощування озимого часнику є:

  • ризик втрати врожаю через несприятливі погодні умови взимку та навесні;
  • вища схильність до захворювань та ураження шкідниками;
  • коротший термін зберігання;
  • період збору і реалізації припадає на сезон, коли ціна на часник найнижча.

Проте, товарні характеристики озимого часнику, а саме розмір й форма голівок і розташування зубчиків, які зумовлюють зручність для переробки й товарний вигляд для реалізації в торгівельних мережах та використання в закладах громадського харчування – робить його привабливим для виробництва.

Після підготовки та посадки часнику за допомогою часникосаджалки виробництва ПП «Крючков», ділянку вкривають мульчею, для захисту посівів від морозів, затримки снігу та збереження вологи навесні. Найчастіше це житня солома, сіно або тирса.

Навесні, коли земля вже достатньо прогріється та просохне, а разом із нею і мульча, можна спостерігати вихід перших пагонів часнику. Якщо, весняна погода стабілізувалась і значного пониження температури не очікується, то мульчу з поверхні ділянки треба прибрати, для забезпечення можливості подальшого догляду за посівами часнику та нормального розвитку рослин.

Прибирання мульчі вручну – трудомісткий процес. Тому, в пригоді фермеру стануть причіпні граблі до мотоблоку, що використовуються разом з адаптером. Такі граблі мають ширину захвату 1480 мм, із кроком розташування пружин 70 мм. Оптимальним є комбінація – посадка часнику за допомогою часникосаджалики чотирирядної ЧС-4 із встановленою шириною міжряддя 350 мм. Тоді, кожне міжряддя будуть обробляти п’ять пружин грабель і будь-яке пошкодження пагонів виключене. При інших схемах посадки, пошкодження пагонів часнику буде мінімальним за рахунок підпружиненої дії грабель. 

Після звільнення поверхні поля від мульчі, необхідно виконати весняне підживлення часнику мочевиною, а у разі світлого кольору пагонів – нітрофоскою. Крім того, ущільнений за зиму ґрунт треба зрихлити та видалити перші сходи бур’янів. Оптимальним рішенням для забезпечення механізації цього процесу є використання культиватора КУ11, виробництва ПП «Крючков». Він містить п’ять робочих секцій із робочими органами у вигляді плоскорізів. Кожна секція оснащена плаваючим механізмом, що забезпечує рівномірність обробітку. Ширина обробки міжрядь регулюється в межах 300…400 мм, що відповідає агротехнічним вимогам вирощування часнику. На рамі культиватора монтується бак-дозатор для внесення добрив. Таким чином, культиватор КУ11 виконує обробіток міжрядь із одночасним внесенням добрив і зароблянням їх у ґрунт, в зоні безпосереднього живлення рослин.

Часник є культурою – вибагливою до вмісту поживних речовин і чистоти насаджень від бур’янів, тому внесення добрив та обробіток міжрядь необхідно виконувати декілька разів протягом періоду вегетації.  

Озимий часник схильний до ураження часниковою мухою. Вона стає активною на початку березня, коли температура досягає 10оС і відкладає яйця у кожну рослину часнику, коли він сформував першу пару справжніх листочків. Личинка вигризає серцевину стебла, листя швидко скручується спіраллю і відмирає. Масове зараження часниковою мухою може спричинити втрату всієї плантації часнику. Так як цей шкідник має лише одне покоління в рік, що виводиться в травні – червні, він є небезпечним виключно для озимого часнику. Найефективнішим заходом боротьби із цим шкідником є обприскування часникового поля в кінці лютого – на початку березня, відразу по сходженню снігу та встановлення сонячної погоди протягом принаймні 3…4 днів із денною температурою близько 10оС. Стійкий ефект досягається при повторному обприскуванні через 14 діб.

Для механізованого захисту рослин від шкідників знадобиться штанговий оприскувач з модельного ряду ПП «Крючков». Фермер може обирати модель залежно від площі насаджень часнику, із баком на 85, 150 і 250 л. Гідравлічна система оприскувача забезпечить рівномірну обробку насаджень інсектицидом та захистить їх від шкідників.

Отже, вирощування озимого часнику є популярним через його високу врожайність та споживчі властивості. Проте, весняний догляд за ним має певні особливості у порівнянні із ярим. А саме, необхідно:

  • видалити мульчу з поверхні поля;
  • забезпечити весняне підживлення;
  • виконати рихлення ущільненого за зиму ґрунту в міжряддях;
  • видалити бур’яни;
  • виконати боротьбу із специфічними, характерними лише для озимого часнику, шкідниками.

Виконання наведених операцій при вирощуванні товарного часнику без засобів механізації робить його виробництво нерентабельним. Тому, у ПП «Крючков» розроблено комплекс обладнання, який забезпечить механізований процес не лише підготовки до посадки й посадку цього цінного овочу, але і задовольнить усім особливостям весняного догляду за його рослинами.

Отзывы

Написать отзыв



Внимание: HTML не поддерживается! Используйте обычный текст.

Плохо            Хорошо