Зелень вирощувати вигідно!

Зелень – це багатство смаку, вітаміни та прикраса до кожного столу. Вона може реалізуватися у свіжому вигляді та після переробки. Найбільшим попитом на ринку України користуються цибуля на перо, кріп та петрушка. Здобувають популярність салати, шпинат, рукола, кінза (коріандр), базилік та інші. Серед сучасного міського населення все популярнішим стає здорове харчування, веганство і сироїдство. Зелені салати поступово займають місце традиційної білокачанної капусти, а приготування страв європейської кухні передбачає використання пряної зелені. Це зумовлює розширення асортименту продукції, на який спостерігається ріст попиту.

Такі товари постійно затребувані у закладах громадського харчування, де зелень використовується під час приготування страв. У супермаркетах її можна знайти круглий рік, там вона фасована та реалізується охолодженою, що продовжує термін зберігання. Сезонний характер носять продаж на ринках та точках роздрібної торгівлі.

Ціна на свіжу зелень має значні коливання залежно від сезону, відповідно до передбачуваних витрат на її виробництво. Вигідною особливістю вирощування зелені, є залучення невеликих площ та можливість збирати і реалізовувати врожай кілька разів за сезон, а при тепличному вирощуванні – круглий рік.

Існує кілька способів вирощування зелені:

  • у теплицях;
  • із застосуванням вкривних матеріалів та парників із ранньої весни до пізньої осені;
  • у весняно-літній період року на відкритому ґрунті.

Кожен спосіб має свої переваги та недоліки.

При тепличному способі виробництва є можливість вирощування зелені круглий рік і її реалізації по максимальній ціні. Проте і витрати на таке виробництво – найвищі. Треба встановити теплицю, бажано із скляним покриттям та дерев’яним каркасом, певним чином її обладнати. Оптимальним є стелажне вирощування, яке дозволяє максимально використати потужності теплиці. Під’єднати теплицю до електромережі та забезпечити відповідне освітлення. А головне, в зимовий період, забезпечити опалення. Опалення газом або електричними нагрівальним приладами робить витрати на виробництво непомірно високими. Встановлення сонячних батарей значно підвищує стартові капіталовкладення та не може забезпечити стабільну температуру протягом зимового періоду, коли тривалість світлового дня та кількість сонячних днів найменша.

Забезпечити рентабельність тепличного вирощування зелені та швидку окупність проекту допоможуть засоби для використання твердого палива, що наразі є найбільш дешевим та поширеним. Оптимальним рішенням для опалення теплиці є піч тривалого горіння «Свічка», виробництва ПП «Крючков». Піч може працювати як на дровах та і деревних відходах. Вона компактна, енергонезалежна та має кілька модифікацій, які визначають її потужність. Залежно від об’єму приміщення теплиці, фермер може обрати піч потужністю 3…6 кВт, 4…8кВт та 10…15кВт. Тривалість горіння однієї закладки складає 15…20 годин, що повністю забезпечить нормальну роботу теплиці, без різких коливань температури та невисоку трудоємність опалювання.

Вирощування зелені в теплицях можливо на стелажах у ящиках із поживною ґрунтовою сумішшю або за технологіє гідропоніки. Слід відзначити, що якщо фермер має на меті вирощування органічної зелені, то від технології гідропоніки слід відмовитися. Висів насіння пряної зелені (кропу, петрушки, кінзи) доведеться виконувати вручну після тижневого замочування, яке необхідне, для того, щоб нейтралізувати дію ефірних масел, що затримують проростання. Догляд за посівами зелені теж доведеться виконувати вручну. Тому, важливо підготувати ґрунтову суміш, яка буде вільною від насіння бур’янів. Система полива може бути автоматизованою у разі крапельного зрошування або розпилювання. Вже через 35…55 діб можна буде збирати врожай зелені.

При вирощуванні зелені із застосуванням вкривних матеріалів та парників із ранньої весни до пізньої осені, процес можна часткового механізувати. Кріп, петрушку, насіння цибулі (чорнушку), кінзу, салат, руколу, базилік – можна висівати у підготовлений ґрунт за допомогою 5-ти рядної дрібнонасіннєвої сівалки для мотоблоку із модельного ряду виробництва ПП «Крючков». Вона забезпечує висів із шириною міжрядь 140 мм, кроком 16…20 мм і глибиною загортання насіння 15…40 мм, що відповідає агротехніці вирощування зелені, під вкривним матеріалом.

 Підготовка ґрунту під посів передбачає забезпечення його максимально швидкого прогрівання та досягнення вологості не більше 30%. Для цього з осені треба виконати основний обробіток ґрунту на глибину до 150 мм за допомогою плуга або фрези, а на весні – боронування зубовою або роторною бороною виробництва ПП «Крючков». Для пришвидшення прогрівання ґрунту, його можна вкрити чорною поліетиленової плівкою або агроволокном, що створить парниковий ефект та сприятиме поглинанню сонячного тепла. Після посіву зелені, для її захисту від весняних заморозків та прискорення росту, посіви можна вкрити білим агроволокном або прозорою поліетиленовою плівкою, а також встановити парник. Так само можна вчинити і восени, коли середньодобова температура буде знижуватися.

Описана технологія вирощування зелені забезпечить максимальне використання корисної площі ділянки та механізацію найбільш трудомісткого процесу – сівби. З урахуванням можливості збору урожаю кілька разів за сезон, що зумовлює необхідність проведення сівби кожні 45…60 діб – це дуже вдалий варіант для товарного вирощування зелені. Проте, обробіток міжрядь доведеться виконувати вручну, що підвищує трудомісткість процесу та собівартість продукції.

Вирощування зелені в весняно-літній період теж має свої переваги. Він не потребує використання теплиць, парників та вкривних матеріалів, а технологічний процес можна максимально механізувати, що підвищує рентабельність виробництва. Для його здійснення, необхідно виконати осінній обробіток ґрунту, аналогічно до попередньо описаного способу. Для отримання максимально раннього врожаю морозостійких культур – кропу та кінзи, посів можна здійснити восени. Для цього ґрунт треба вирівняти та розрихлити на глибину заробки насіння – 10…20 мм, за допомогою борони.

Сівбу доцільно виконати за допомогою сівалок точного висіву – СТВ-2 або СТВ-4. При цьому, для насіння зелені можна вибрати висівний апарат із діаметром чарунок 3,6 мм, та налаштувати  крок висіву 25…50 мм. Ширину міжрядь таких сівалок можна регулювати в межах від 160 до 700 мм, а глибину заробки насіння від 10 мм до 60 мм.

Це задовільнить агротехнічним вимогам вирощування зелені та дозволить обрати мінімальну ширину міжрядь, яка забезпечить можливість механізованого обробітку міжрядь за допомогою 4-х рядного культиватора КУ11 або одного з плоскорізів виробництва ПП «Крючков». Для отримання наступних черг врожаю, кроп, петрушку, насіння цибулі (чорнушки), кінзу, руколу можна сіяти навесні після збору озимої зелені. Для цього, треба виконати поверхневий обробіток ґрунту та сівбу аналогічно до озимого кропу та кінзи, але вже на глибину 30…40 мм.

Для швидкого отримання врожаю найпопулярнішої зелені – цибулі на перо, можна виконати сівбу посівних цибулин за допомогою трьохрядної часникосаджалки для бульбочок ЧС7, виробництва ПП «Крючков». Вона забезпечує крок посадки 40…50 мм, на глибину 40…60 мм із ширино міжрядь 220...380 мм, що відповідає агротехнічним вимогам вирощування цибулі на перо. При цьому, догляд за посівами теж можна механізувати за допомогою культиватора КУ11, який крім обробки міжрядь дозволяє проводити підживлення рослин.

Отже, вирощування зелені в осінньо-літній період дозволяє максимально механізувати процес і не вимагає залучення додаткових матеріалів, однак ціна на зелень в цей період найнижча.

Кожен фермер сам обирає спосіб ведення бізнесу основаного на вирощуванні зелені, залежно від свої можливостей та схем реалізації продукції. Підприємець може комбінувати описані способи або зосередитися на одному з них. При цьому, ПП «Крючков» максимально забезпечує технологічний процес вирощування зелені засобами виробництва, що дозволяє підвищити його рентабельність.

Отзывы

Написать отзыв



Внимание: HTML не поддерживается! Используйте обычный текст.

Плохо            Хорошо