Технологія вирощування ранньої картоплі

Попит на картоплю в Україні зберігається протягом усього року, однак на весні споживачі особливо охоче купують ранню картоплю та з розумінням ставляться до високих цін на неї. Високий попит на цей продукт та обґрунтована ринком можливість реалізації його за вигідною ціною робить вирощування ранньої картоплі привабливим бізнесом.

Головною задачею такого виробництва – є якомога швидше отримання товарних бульб, коли попит та ціна на ринку найвищі. Саме цим зумовлені наступні особливості технології вирощування ранньої картоплі:

  • спеціальна підготовка ґрунту, для максимально швидкого прогрівання та досягнення оптимальної вологості;
  • вибір та підготовка посадкового матеріалу, зокрема пророщування бульб ранніх сортів картоплі;
  • процес посадки, що передбачає дбайливе закладання та загортання пророщених бульб;
  • можлива необхідність використання укривного матеріалу, для забезпечення оптимальної температури;
  • інтенсивний догляд за рослинами.

Товарне виробництво картоплі без використання засобів механізації – нерентабельне, через високу трудомісткість процесу. Виробництво ранньої картоплі не вимагає залучення значних площ, тому застосування мотоблоку або мототрактору з відповідним навісним обладнанням забезпечить потреби виробництва.

Осінній обробіток під ранню картоплю має на меті забезпечення швидкого сходження снігу, прогрівання ґрунту та досягнення його оптимальної вологості, та включає рихлення ґрунту на глибину  до 30 см. На важких, переущільнених та забур’янених ґрунтах ефективним є використання плуга, що перевертає і кришить пласт ґрунту, а насіння бур’янів заробляє на значну глибину, що затрудняє їх сходи. Після оранки обов’язковим є боронування, що розбиває великі скиби ґрунту та забезпечує його швидше прогрівання та просихання. На легких та малозабур’янених ґрунтах достатнім буде фрезерування. Для збільшення площі контакту ґрунту з повітрям, доцільним є нарізання борозен. Їх можна виконати за допомогою плуга, стрілчатого підгортача або сошника з комплекту для посадки картоплі. Якщо, весна пізня і холодна і ґрунт не досягає мінімально-потрібної температури 3…4 оС досить довго, підготовлену під посадку ділянку можна вкрити поліетиленовою плівкою, що забезпечить парниковий ефект. Всі необхідні ґрунтообробні засоби фермер може знайти  в модельному ряді ПП «Крючков».

Підготовка садивного матеріалу включає вибір високопродуктивних та стійких до хвороб ранніх сортів картоплі із наступним пророщуванням. Якщо садивний матеріал готується з осені, не можна допускати його передчасного проростання і зберігати при температурі 2…4 оС. Обов’язковою умовою отримання ранніх врожаїв є пророщування, що запускає відповідні фізіологічні процеси в бульбах. Найбільш простий та поширений спосіб пророщування – на повітрі. Його починають за 30…40 діб до посадки, для цього бульби розкладають тонким шаром у приміщенні із температурою 8…18оС та відносною вологістю 85…90%. В освітленому приміщенні формуються сильніші зелені паростки, а в неосвітленому – паростки більш ламкі, але є можливість додаткового вибракування уражених бульб, паростки яких матимуть почорніння на кінцях.

Відоме пророщування у вологому середовищі, що передбачає поміщення бульб у тару із тирсою, гноєм або торфом вологістю 75…80% на глибину 5…7 см. Процес триває 15…20 діб, а бульби формують не тільки паростки, але й коріння, що додатково прискорить проростання після висаджування.

Прискореним є комбінований спосіб пророщування, коли після появи зелених паростків на повітрі, бульби переміщують у поживну суміш до формування пагонів та коріння, що відбувається протягом 7…10 днів.

Важливо, що довжина пагонів та/або коріння не повинна перевищувати діаметра бульби, бо це зробить її вразливою до механічних пошкоджень. І тоді, замість швидких сходів можна отримати зворотній ефект – бульба із зламаним пагонами набагато довше буде формувати нові, у порівнянні із непророщеною.

Наявність пагонів та/або коріння, робить використання бункерних картоплесаджалок ризикованим. Тому, оптимальним є застосування одного із комплектів для висаджування картоплі виробництва ПП «Крючков», що містить сошник для нарізання борозни та дискові загортачі. Конструкція кожного з комплектів забезпечує регулювання глибини посадки та достатньо дбайливе загортання бульб. При вирощуванні ранньої картоплі бульби треба закладати на глибину – 6…8 см, що забезпечить швидке прогрівання та проростання бульб. Треба дотримуватися загущеної схеми садіння, 70×20…25см або 60×25…30 см. При цьому урожайність знижується, однак кількість бульб та вміст крохмалю в них збільшується. Рання картопля вважається товарною, коли бульби досягли маси 30г, що робить загущене вирощування найбільш рентабельним.

Якщо, температура на поверхні ґрунту, в початковий період вегетації не досягає оптимальних значень 16…20 оС, то ділянку із посадженою картоплею доцільно вкрити прозорою поліетиленовою плівкою або білим агроволокном для створення парникового ефекту та додаткового захисту від травневих заморозків.

Ефективно боротися із бур’янами дозволить ротаційний культиватор «Їжачок», що додатково руйнує ґрунтову кірку та рихлить ґрунт.

Обов’язковим є підгортання рослин картоплі, яке доцільно проводити щонайменше двічі, адже глибина посадки ранньої картоплі досить мала, а поступове підгортання забезпечить зав’язування максимальної кількості бульб. Виконувати підгортання із додатковим видаленням бур’янів можна дисковими або стрілчатими підгортачами, виробництва ПП «Крючков». Важливим є і своєчасна боротьба із шкідниками, яку можна виконувати за допомогою мобільного оприскувача. У разі недостатнього природного зволоження, треба забезпечити полив насаджень у період формування та росту бульб.

Рання Картопля має обмежений термін зберігання, тому її треба збирати у тій кількості, яку можна реалізувати протягом 3…5 діб. Для механізованого збирання врожаю необхідно спочатку видалити бадилля, для цього можна використати мульчер виробництва ПП «Ключков», який зріже надземну масу і подрібнить її. Це позбавить від необхідності її видалення з поля та створить умови мінералізації рослинних решток для додаткового удобрення ґрунту.

Для збору урожаю, можна використати одну з моделей картоплекопалок – одноексцентрикову, двоексцентрикову або транспортерну. Конструкція цих засобів забезпечує якісне викопування з мінімальним пошкодженням картоплі. Весь модельний ряд картоплекопалок представлений на сайті ПП «Крючков».

На першому етапі транспортування урожаю фермеру стане у пригоді причіп для мотоблоку або мототрактору виробництва ПП «Крючков» – оптимальний за співвідношенням ціна – якість.

Вирощування ранньої картоплі із дотриманням технології та максимальним ступенем механізації дозволить отримати високий врожай продукції, що має попит на ринку та високу ціну реалізації.

Радимо прочитати про "Картофелесажалки для посадки картофеля".

Отзывы

Написать отзыв



Внимание: HTML не поддерживается! Используйте обычный текст.

Плохо            Хорошо