Способи боротьби із бур'янами

выкопка травы

Бур’яни – це конкурент культурних рослин у боротьбі за вологу, сонячне світло та поживні речовини. При цьому вони мають вищі показники життєздатності у порівнянні із культурними рослинами та є осередком хвороб і шкідників. Тому, мінімалізація забур’яненості поля – основна задача догляду за посівами.

Розрізняють наступні методи боротьби із бур’янами:

  • біологічні;
  • хімічні;
  • агротехнічні.

Біологічні методи наразі найменш поширені, адже вимагають застосування спеціальних знань та природних засобів: біогербіцидів, антибіотиків, токсинів, грибних препаратів, а також розселення фітофагів – комах, які є специфічними шкідниками бур'янів. Такі  методи є перспективними для розвитку органічного землеробства та представляють інтерес для науковців, проте їх застосування в фермерських господарствах не забезпечене в достатній мірі матеріальною і методичною базою.

Хімічні методи – включають застосування гербіцидів. Це поширений та ефективний спосіб боротьби із бур’янами. Проте, його слід застосовувати лише тоді, коли агротехнічні засоби не можуть забезпечити належної ефективності. До таких випадків відноситься вирощування культур з вузьким міжряддям та на ділянках з високою забур’яненістю, також на еродованих землях. Для механізації цього процесу стане у пригоді штанговий оприскувач, нашого виробництва. Залежно від характеру забур’яненості поля та видового складу бур’янів, фермер обирає гербіциди суцільної, ґрунтової, післясходової дії, або їх комбінацію. Залежно від площі ділянки на нашому сайті можна підібрати модифікацію оприскувача.

опрыскиватель

Слід зазначити, що хімічний спосіб боротьби з бур’янами є екологічно небезпечний, вимагає врахування особливостей дії препарату при виборі культури-наступника та достатньо високовартісний.

Найбільш ефективними, дешевими та безпечними є агротехнічні методи. Вони включають:

  • дотримання сівозміни;
  • загущення посівів;
  • створення умов найшвидшого проростання культурних рослин, для їх випередження у розвитку бур’янів;
  • мульчування;
  • механічні способи боротьби із бур’янами.

Дотримання сівозміни є обов’язковою умовою успішного землеробства, а для її забезпечення існує достатня методична база. Використання загущених посівів та створення умов для найшвидшого проростання культурних рослин – можливе при вирощуванні багаторічних трав, зернових та деяких бобових. Для просапних культур –овочів, кукурудзи, соняшнику, сої – доцільно застосовувати мульчування та механічні способи боротьби із бур’янами.

Для мульчування можна використовувати поліетиленову плівку та агроволокно, які не допускають сонячне світло у міжряддя, тим самим роблячи розвиток бур’янів неможливим. Також застосовують природні матеріали: солому, хвою, сіно, тирсу. Солому і хвою можна застосовувати на лужних ґрунтах, так як вони мають підкислюючу дію. Сіно – часто містить насіння бур’янів і, разом із короткотривалим ефектом боротьби із бур’янами, у подальшому цю проблему може посилити. Досить нейтральним є використання тирси, проте її сировинна база – обмежена. В цілому, мульчування – це трудомісткий та високовартісний процес, тому може бути ефективним лише на малих ділянках і за наявності доступу до мульчуючих матеріалів.

парник

Найбільш ефективним агротехнічним методом є механічні способи знищення бур’янів. До них відносяться:

  • вичісування;
  • підрізання;
  • засипання.

Вичісування бур’янів – ефективне на етапі початкового розвитку бур’янів – фаза білої та червоної ниточки, а також появи першої пари справжніх листочків. Зазвичай цей спосіб включає досходове боронування за допомогою зубчатої (сітчатої) борони. Він включає руйнування ґрунтової кірки та порушення зв’язку кореневої системи бур’янів із ґрунтом і проводиться після основного обробітку ґрунту до та/або після посіву культурних рослин і є обов’язковою складовою технології вирощування сільськогосподарських культур.

борона

Підрізання бур’янів виконується плоскорізними робочими органами, як при суцільному так і при міжрядному обробітку ґрунту. При цьому, суцільний обробіток проводиться у випадку пізніх строків сівби або висадки, що актуально для теплолюбивих овочів, або для отримання другої черги урожаю. Для виконання цієї операції ефективним є застосування пропольника широкорядного, виробництва ПП «Крючков», він забезпечує максимальну продуктивність при мінімальних енерговитратах. Для підрізання бур’янів у міжряддях підійдуть плоскорізи П700, П320 чи плоскоріз-розрихлювач. Зокрема, плоскоріз-розрихлювач – не лише підрізає бур’яни, але й додатково подрібнює їх, заробляючи у поверхневий шар ґрунту, сприяючи його аерації та подальшій мінералізації рослинних решток. Модифікацію знаряддя фермер може обрати залежно від ширини міжряддя, типу ґрунту та засміченості ділянки, на нашому сайті.

плуг

Засипання бур’янів – виконується при обробітку міжрядь культур, які потребують підгортання, зокрема картоплі. В інших випадках, воно не доцільне, так як гальмує розвиток культурних рослин та збільшує площу випаровування. Для ефективного підрізання бур’янів у міжрядді та засипанні у рядку необхідно використовувати підгортачі. Для першого міжрядного обробітку добре підійде використання підгортачів з модельного ряду ПП «Крючков», який включає дискові підгортачі та регулюємі підгортачі «Стріла». Потрібний ґрунтообробний засіб фермер може підібрати на нашому сайті виходячи із наявного енергетичного засобу.

окучник

Для наступних міжрядних обробітків оптимальним є використання ротаційно-пальцевого культиватора «Їжачок». Він не лише руйнує ґрунтову кірку, вичісує бур’яни у міжрядді та присипає їх у рядку, але й сприяє насиченню кореневмісного шару ґрунту киснем, що позитивно впливає на розвиток картоплі та формування врожаю.

культиватор

Висновок. Боротьба з бур’янами – обов’язкова умова успішного землеробства. Найбільш ефективними методами знищення бур’янів є хімічні та агротехнічні. Вибір того чи іншого методу та способу залежить від вирощуваної культури, ґрунтово-кліматичних умов та ступеню забур’яненості ділянки. При цьому, ПП «Крючков» виробляє всю необхідну техніку, яка забезпечить ефективність цього процесу. Оптимальний комплект знарядь Ви можете підібрати на сайті за допомогою наведеної інформації та консультацій наших менеджерів.

Отзывы

Написать отзыв



Внимание: HTML не поддерживается! Используйте обычный текст.

Плохо            Хорошо