Шкідники овочевих культур і боротьба з ними

Овочівництво – це ключова галузь забезпечення продовольчої безпеки держави і вона практично повністю лягає на плечі малих та середніх фермерських підприємств. При цьому, вирощування овочів є одним із найбільш трудозатратних і технологічно складних процесів в рослинництві. Серед інших особливостей овочівництва, окремо стоїть питання боротьби із шкідниками. В Україні лише зареєстровано понад 300 видів шкідників овочево-баштанних культур. Втрати врожаю через недотримання технології захисту рослин та боротьби із бур’янами сягають 25…30%.

Боротьба із шкідниками включає комплекс заходів, зокрема:

  • профілактичних – дезінфекція місць зберігання продукції й насіннєвого матеріалу, а також передпосівна підготовка насіння;
  • агротехнічних – дотримання сівозміни, система обробітку ґрунту та боротьби із бур’янами, забезпечення оптимального режиму живлення рослин;
  • хімічних – застосування інсектицидів при догляді за рослинами.

В даній статті ми розглянемо особливості боротьби із найпоширенішими шкідниками основних овочевих культур.

Одним із найбільш уражуваних шкідниками овочів є капуста. Для її насаджень небезпечні капустяна попелиця, хрестоцвіті блішки, капустяні муха, моль, білявка та совка. Для боротьби із капустяною попелицею необхідно видалити з поля та знищити кочериги, в яких зимують яйця шкідника. Якщо спостерігається поява перших колоній попелиць, необхідно негайно провести обприскування відповідним інсектицидом. Ефективність цієї операції забезпечить використання штангового оприскувача ПП «Крючков», модифікацію якого фермер може підібрати, залежно від площі насаджені, на нашому сайті.

Хрестоцвіті блішки, також небезпечні для сходів редиски, редьки та ріпи. Відразу після появи на полі, вони харчуються хрестоцвітними бур’янами. Тому, особливо важливо у максимально ранні строки провести передпосівну культивацію та додосходове боронування для запобігання поширення цього небезпечного шкідника. У цьому допоможуть плоскорізні ґрунтообробні засоби – пропольник шикорядний або плоскорізи П700, П320 чи плоскоріз-розрихлювач, а також зубчаста борона.

Капустяна муха, яка вражає не лише хрестоцвіті овочі, але й коренеплоди, – зимує у ґрунті, тому для боротьби з нею необхідно дотримуватися сівозміни та виконувати оранку, яка знищує зимуючі лялечки. Для оранки добре зарекомендували себе плуги  двохкорпусний для мототрактора або для мототрактора з гідравлікою. При догляді за рослинами не обійтися без обприскування.

Ураження капусти капустяними моллю, білявкою або совкою відбувається через розвиток гусениць. Для боротьби з цими шкідниками теж доведеться виконувати оранку, ранню боротьбу із бур’янами, особливо з родини хрестоцвітих, а також обприскування інсектицидами. Механізувати цей процес допоможуть описані вище технічні засоби.

Ще одним товарним овочем, врожай якого майже повністю може знищити шкідник є картопля. Вона повсемісно вражається колорадським жуком, який небезпечний для усіх овочів родини пасльонових, зокрема томатів і баклажанів. Жуки зимують в ґрунті на глибині 200…600 мм, тому обов’язково необхідно дотримуватись сівозміни та проводити глибоку оранку. Слід також дотримуватись карантинних заходів, для запобігання розповсюдження цього небезпечного шкідника на нові площі. Рано навесні, коли жук виходить із зимівлі, на ділянці, де попередньо росла картопля можна розкласти приманку у вигляді шматочків картоплі на картоні, а потім зібраних жуків знищити. Це допоможе зменшити популяцію жука. Але, якщо фермер не має змоги вирощувати картоплю на відстані щонайменше 1 км від попередньо зайнятої нею ділянки, то не обійтися без ґрунтовних хімічних заходів – обробки посадкового матеріалу та обприскування посівів інсектицидами. При цьому, кратність обприскування залежить від ефективності препарату, своєчасності його проведення та погодних умов. Тому, без використання обприскувача, що агрегатується з мотоблоком чи мототрактором, цей процес стане занадто трудомістким та малоефективним.

Вразливими до шкідників також є цибуля та часник. Вони ушкоджуються личинками цибулевої мухи та цибулевої молі. Для запобігання їх поширення, необхідно якісно виконувати збір урожаю, не залишаючи цибулини в землі. Для цього добре підійдуть часникокопалки виробництва ПП «Крючков», які забезпечують мінімальні втрати при збиранні врожаю, при його максимально можливій механізації. Крім того, необхідно проводити оранку та, за необхідності, обприскування отрутохімікатами. Слід зауважити, що при вирощуванні цибулі на перо, хімічний захист не проводиться. Тому, необхідно відповідально підійти до дотримання сівозміни та виконання інших агротехнічних заходів.

Є свої особливості і при вирощуванні бобових культур. Для них небезпечні бульбочкові довгоносики, горохова зернівка і горохова попелиця. Для боротьби з цими шкідниками, зокрема необхідно виконувати ранню сівбу незараженим насінням з наступним максимально швидким збиранням урожаю. Ефективним є штучне дощування посівів гороху, яке збиває шкідників з рослин. Якщо передбачається отримання зеленого горошку, то хімічний обробіток посівів не проводиться.

Висновки

Боротьба із шкідниками культур передбачає не лише обробіток хімічними препаратами. Це комплекс заходів, ефективність якого багато в чому залежить від правильності та своєчасності проведення обробітку ґрунту, боротьби з бур’янами, якісного збору урожаю, а також дотримання сівозміни. Для механізації технології боротьби із шкідниками різних овочевих культур на нашому підприємстві розроблені всі необхідні засоби, мінімальний комплект яких включає:

  • плуг;
  • плоскорізні ґрунтообробні органи;
  • штанговий обприскувач.
Отзывы

Написать отзыв



Внимание: HTML не поддерживается! Используйте обычный текст.

Плохо            Хорошо