Бізнес на квітах – чим вигідно займатися фермеру?

Бізнес на квітах поступово займає свою нішу в аграрному секторі України. Він є перспективним, адже при засиллі імпортного насіннєвого, посадкового та готового до реалізації продукту має переваги по ціні, транспортним витратам і терміну зберігання. При цьому, відносна рідкість відповідної продукції зумовлює високу вартість та стабільний попит на ринку.

Розглянемо особливості квітникарства в Україні. Цей бізнес умовно можна розділити на вирощування:

  • квітів на продаж (зрізаних та у горщиках);
  • насіннєвого матеріалу (насіння та цибулин);
  • розсади (для трав’янистих культур);
  • саджанців (для чагарникових культур).

Кожен з цих напрямків діяльності має свої переваги та ризики, тому іноді має сенс їх суміщати.

Так, при виробництві зрізаних квітів на продаж, для забезпечення цілорічного прибутку, необхідно залучати технологію вирощування у відкритому та закритому ґрунті (теплицях), а також під укривним матеріалом.

При реалізації зрізаних квітів найбільшим попитом традиційно користуються троянди, гвоздики, хризантеми, тюльпани та лілії. Раціональне вирощування квітів вимагає враховувати сезонність попиту на них. Його піки припадають на лютий – березень та вересень – жовтень. Виходячи з цього треба планувати період та обсяги висаджування, а також видовий склад квітів. Так, у період свят жінок та закоханих краще продаються троянди, лілії, тюльпани. А для свята знань та вчителів популярними є хризантеми, айстри, гвоздики.

Для ефективного виробництва зрізаних квітів або розсади, для власного використання та на продаж, доцільним є обладнання теплиць та парників. Рентабельність бізнесу забезпечує теплиця площею 100…200 кв.м. Для її успішної експлуатації в найхолодніші місяці, треба відразу спроектувати систему опалення, освітлення, поливу та вентиляції. Найбільш витратним є саме опалення, тому нами розроблена модельна лінійка економічних дров’яних печей різної потужності. Залежно від площі та об’єму теплиці Ви можете підібрати одну або декілька печей, що при раціональному їх розміщенні забезпечить рівномірний обігрів теплиці та оптимальні умови розвитку рослин.

При вирощуванні квітів у відкритому ґрунті із наступним встановленням дугового парника або укриванням поліетиленовою плівкою / агроволокном, не обійтися без засобів механізації. Так, найбільш рентабельним у цьому випадку є вирощування цибулинних квітів для їх максимально-раннього цвітіння та реалізації у період весняних свят. Це тюльпани, нарциси, гіацинти, крокуси. Висаджувати цибулини необхідно у добре зрихлений та удобрений ґрунт. Для підготовки ґрунту підійде фреза, типу «Гусячі лапки», що виконає якісне подрібнення, заробку та перемішування ґрунту з добривами у кореневмісному шарі та створить оптимальні умови для розвитку квітів.

Для висадки відкаліброваних (розміром 15…25мм) цибулин квітів незамінною стане часникосаджалка виробництва ПП «Крючков», модифікацію якої Ви можете підібрати на нашому сайті залежно від оброблюваної площі та наявного енергетичного засобу. Використання такої техніки забезпечить рівномірність висаджування, а отже і дружні сходи у очікуваний період, для реалізації квітів на піку попиту.

Якщо ж фермер вирішив зайнятися вирощуванням якісного посівного матеріалу для власних потреб або на продаж, йому стане у пригоді часникосаджалка для бульбочок. ЇЇ висівний апарат виготовлений із капролона та містить чарунки діаметром 10 мм. Це забезпечить мінімальне пошкодження дрібних цибулинок гладіолусів або лілій та їх рівномірне висаджування. Вже по закінченню періоду вегетації, фермер отримає цибулини готові для висадки та отримання товарних квітів.

Для збирання цибулин квітів з метою їх наступної реалізації, зберігання або висаджування у закритому ґрунті, стане у пригоді одна з моделей часникокопалок. Наприклад, ЧК1, яка за один прохід дбайливо підкопує два рядка, після чого цибулини легко виймаються з ґрунту.

Не менш актуальним є вирощування розсади популярних трав’яних квітів – еустоми, айстри, гвоздики. При цьому, можна реалізовувати розсаду або використовувати отримані рослини для власного подальшого виробництва. Так, наприклад, прекрасна квітка еустома, яка поступово завойовує серця українців та квіткові ринки починає квітнути через 15…20 тижнів після появи сходів, а висаджувати розсаду можна не раніше ніж через два місяці після посіву. Тому, отримання якісної розсади – основна задача вирощування цієї культури. Це можна робити в теплиці, для отримання квітів влітку, або у відкритому ґрунті, з наступним дорощуванням квітів в теплиці для їх реалізації по максимальній ціні.

Важливою складовою квітникарства є отримання якісних саджанців чагарникових культур. Найпопулярнішою з них є троянда. Особливістю технології вирощування саджанців з черешків троянди є регулярний міжрядний обробіток для рихлення ґрунту та знищення бур’янів, та захист від хвороб і шкідників. Найкраще висаджувати черешки квадратно-гніздовим способом на відстані 500…700мм один від одного, це дозволить проводити міжрядний обробіток у перехресних напрямках, для максимальної механізації процесу. Для цього знадобляться плоскорізні робочі органи, або знаряддя додатково оснащені ротаційними розрихлювачами (для важких та забур’янених ґрунтів). Модифікацію плоскорізних ґрунтообробних засобів фермер може підібрати на нашому сайті виходячи із запланованої ширини міжряддя.

Крім того, саджанці троянд необхідно періодично обробляти протигрибковими препаратами та інсектицидами. При значних площах ділянок, не обійтись без штангового оприскувача, який забезпечує рівномірний обробіток при мінімальних затратах праці.

Висновок

Квітникарство – перспективний бізнес для українського ринку. Проте він вимагає значного залучення ручної праці та є досить кропітким. Крім того, для повноцінного виробництва треба поєднувати кілька напрямків діяльності. Для рентабельності цього бізнесу необхідно забезпечити виробничий процес простими та надійними засобами механізації, що дозволить мінімалізувати ручну працю і забезпечити високу якість виконання операцій. На ПП «Крючков» розроблена та виготовлена техніка, яка максимально спростить та механізує вирощування квітів у малих та середніх фермерських підприємствах.

Отзывы

Написать отзыв



Внимание: HTML не поддерживается! Используйте обычный текст.

Плохо            Хорошо